Övningar, poddar och film


Här hittar du inspelade övningar i medveten närvaro, några poddavsnitt om stress och utmattning, samt en filmad föreläsning på samma tema. Allt är gratis. Ta för dig och njut!

Övningar

Medveten närvaro

När vi är mentalt uppsplittrade och “uppe i våra huvuden” agerar vi på autopilot, fattar ogenomtänkta beslut och är sämre på att hantera stress. Medvetenhet om det som sker i och runtomkring dig samtidigt som det sker hjälper dig däremot att göra klokare val och ge dig själv det du behöver. Medveten närvaro är en långsiktig träning i just detta: uppmärksamhet på det som sker i nuet. Nedan finner du en enkel övning kallad “3-2-1” som du snabbt kan göra till din egen och öva var som helst och när som helst. I övningen kommer du att få träna dig i att rikta din uppmärksamhet på just detta ögonblick genom att fokusera på tre av dina sinnen. Tänk på att medveten närvaro handlar om att lägga märke till det som sker i stunden, snarare än om att bli avspänd. Märker du att du är är rastlös, trött, kissnödig, hungrig eller vad det kan vara så har du alltså “lyckats”. Du har gjort dig medveten om vad som pågår i dig just nu och kan välja aktivt hur du ska agera i stunden. Att tappa koncentrationen under övningens gång är också helt normalt. Träningen handlar mer om att återta fokus än att bibehålla det genom en hel övning. Se det som en styrketräning för hjärnan! Träna lite varje dag i olika sammanhang och med tiden kommer minne, koncentrationsförmåga och beslutsfattande att bli bättre. Sannolikheten för att du ska uppleva avspänning och mental vila ökar också.

Observatörsövningen

När vi mår dåligt finns det en risk att vi fastnar i en fruktlös kamp för att bli av med det vi uppfattar som negativa känslor. Hur många gånger har du inte ältat, grubblat, intalat dig att du måste vara stark, distraherat dig och flytt in i tusen aktiviteter för att slippa vara i kontakt med obehagliga känslor? Har det någonsin fungerat, annat än kortsiktigt? Och vad har det kostat dig i tid, mående och pengar? Våga testa något nytt, nämligen acceptans av dom tankar, känslor och fysiska förnimmelser som passerar genom dig i stunden. Övningen “Observatören” nedan är ett utmärkt redskap för att öva upp förmågan till acceptans, det vill säga att bara observera dina pågående inre processer utan att döma, värdera, förändra eller hålla fast dom. Med tiden kommer du att bli bättre på att umgås med “din inre värld” utan att genast behöva agera i affekt. Du kommer också att bli duktigare på att tyda det som din kropp förmedlar och därmed också kunna möta dina behov på ett bättre sätt.

Podcasts

Framgångspodden

Gillar du att lyssna på poddar? Giorgio har varit med i några stycken genom åren. Nedan kan du lyssna på när han gästade Framgångspodden och pratade om stress och utmattning.

Rakt in i väggen

Här nedanför finns inspelningar av Giorgios medverkan i “Rakt in i väggen” med anledning av utgivningen av “Gå vidare efter utmattning – att förebygga och hantera bakslag” (Natur och Kultur, 2022).

Film

Inspelad föreläsning

Här nedanför kan du titta på en inspelad föreläsning om stress och återhämtning. Du behöver inte se hela i ett svep, utan kan med fördel trycka på pausknappen lite då och då.