För dig som anhörig


Att vara anhörig till en person med stressrelaterad ohälsa är inte lätt. Nedan kan du läsa några rader riktade till dig som har en närstående som inte mår bra.

Att stå bredvid någon som är på väg mot väggen eller redan däri är svårt. Själv ser man ofta signalerna tidigare och tydligare än den som är på väg att drabbas, men ingenting man säger tycks få den andre att ändra sig.

Många blir lättirriterade, många gråter mycket, många sover mer än vanligt (men dåligt) och många sluter sig inom sig själva.

Många upplever ångest, antingen i form av panikattacker där ångesten kommer plötsligt och obeskrivligt starkt, eller i form av en gnagande oro som kulminerar i otäck ångest under sömnlösa nätter. Många blir deprimerade och tappar lusten för nästan allting.

Symtomen fluktuerar. Den ena dagen verkar din anhörig ha återvunnit sin forna energi och är nästan som vanligt för att fullkomligt krascha dagen därpå.

Som anhörig vill du hjälpa, du vill förstå och du vill stötta.

Det gör du genom att bara finnas där och att orka med alla dessa starka nya känslor som bubblar upp hos din närstående och att inte bli rädd för dem.

Det gör du också genom att vara en som håller kvar lite av det vanliga livet, till exempel genom att du går till arbetet och äter regelbundet. Ofta förlorar man som sjukskriven sina rutiner, man vänder på dygnet eller äter på udda tider. Det är då till hjälp att ha någon annan omkring sig som hjälper till med sådana rutiner.

Du hjälper också genom att ta tillvara på din egen ork! För att göra det behöver du behålla lite av dina egna aktiviteter, och ha kvar lite egen tid, så att inte all tid går till omsorg om din närstående. Kanske behöver du sova någon natt på hotell eller hos vänner, kanske kan föräldrar eller svärföräldrar ta emot din närstående några dagar eller komma och bo hos er/honom/henne en helg och avlasta både med hushållsarbete och omsorg? Var inte rädd för att be om och ta emot hjälp, hjälp finns ofta att få bara man vågar be om den!

Många av de råd som finns här på den Virtuella Stressmottagningen kan vara hjälpsamma även för dig. Om du vill ha mer stöd i att hantera ditt mående är du alltid välkommen att boka en tid hos oss, själv eller med din partner.