Telefon:
08-524 867 85

Besöksadress:
S:t Göransgatan 84
112 38 Stockholm

Sömnproblem


Dålig sömn och stress hänger ihop. Den som har ett stressigt jobb och har svårt att stänga av jobbtankarna på kvällen är särskilt sårbar för sömnbesvär som, i sin tur, leder till utmattning.

En vanlig patientberättelse är att man varit stressad och överbelastad en längre period, men hankat sig fram, men när sömnen slutade fungera så kom hälsosammanbrottet och sjukskrivningen snabbt. På något sätt blir det som att man bränner ljuset från båda ändarna – man stressar och förbrukar energi och ork men kan inte återställa balansen med god återhämtning.

När utmattningen väl är ett faktum fortsätter de flesta att sova dåligt. Oftast sover man ytligt och kort men en del översover. Sömnrådgivning och -behandling utifrån KBT ingår i vårt rehabiliteringsprogram och alla våra terapeuter är kunniga inom detta område.

Förutom att ge saklig information om vad sömn är, ger vi konkreta råd på hur den kan förbättras genom förändringar i sovmiljön och i de vardagliga rutinerna. Vi hjälper patienterna schemalägga sin sömn och bara använda sovrummet till att sova i. Vidare lär vi ut en rad färdigheter för att hantera nattliga uppvaknanden och rädslor kopplade till sömnen, vilka annars kan bli besvärliga.

En behandling som är inriktad på sömnen förutsätter att varje deltagare är aktiv och provar ut vilka av de råd som ges som har effekt just på hans eller hennes sömn. Deltagarna för under hela behandlingsperioden en sömndagbok, så att det går att följa de förändringar som uppnås. För den person som aktivt och förutsättningslöst provar de olika metoder som presenteras är prognosen för förbättrad sömn mycket god!